AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:22:27 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Vår sedan tidigare annonserade uppgradering av sökmotorn kommer inte bara att ge hett efterlängtade förbättringar i stabiliteten, utan också innebära spännande förändringar i hur du söker, filtrerar och bläddrar bland verk och bokmärken på Archive of Our Own – AO3 (Vårt Eget Arkiv)! Dessa förändringar handlar om allt från att göra nuvarande funktioner mer användarvänliga till att lägga till nya valmöjligheter och polera upp existerande funktioner. Vi hoppas att du kommer att tycka om dessa förbättringar i hur du hittar nya grejer att läsa, titta på eller lyssna på!

Söka och filtrera verk

Genom åren har ni skickat in massor av förslag om hur sökning och filtrering av verk kan bli bättre, och som AO3-användare är vi riktigt glada att vi äntligen kan genomföra några av dem!

 

Förhandsvisning av de nya filtren för verk.

Detalj av de nya filtren för verk, med fokus på uteslutning av taggar, hantering av crossovers, färdig-status och antal ord. Den fullständiga skärmbilden (länkad) visar hela listan med typer av taggar att inkludera eller exkludera, liksom ytterligare valmöjligheter som datumintervall och verkens språk.

 

 • Exclusion filters (Filter för att välja bort): Nu kan du filtrera bort saker från listor över verk på samma sätt som du filtrerar fram dem: lägg bara in namnen i fältet "Other tags to exclude" (Andra taggar att utesluta) eller välj dem från en lista med de populäraste taggarna. Detta kan vara vår mest efterfrågade funktion och vi tror att vår lösning kombinerar igenkänning, flexibilitet och tillgänglighet. De nya fälten är tills vidare bara tillgängliga i filtren, men du kan fortsätta att använda den gamla metoden för att utesluta taggar på sidan för Work Search (Sökning efter verk) -- vi kommer snart att uppdatera detta gränssnitt!

 • Crossovers: Du kan nu söka efter crossovers, eller välja att utesluta dem. Crossovers definieras här som verk med minst två orelaterade fandomtaggar, enligt hur taggar är organiserade.

 • Work Status (Verkets status): Tidigare kunde du välja att bara visa kompletta verk.. Nu kan du också söka specifikt efter pågående verk, om detta är något du gillar.

 • Date Updated (Senast uppdaterad): För att begränsa dina resultat till verk som publicerats eller uppdaterats under en viss tidsperiod innehåller filtren nu en datumväljare som hjälper dig att välja start- och slutdatum för din sökning.

 • Word Count (Antal ord): Slutligen har vi lagt till ett enkelt sätt att söka efter verk med en viss längd. \o/

Allt som du väljer i filtreringen i sidomenyn kommer att ytterligare begränsa dina resultat (d.v.s. OCH-filtrering), och alltså inte lägga till fler verk som kan innehålla en eller flera av dina valda taggar (d.v.s. ELLER-filtrering).

Söka och filtrera bokmärken

Med den gamla kodningen för bokmärken kunde förändringar i organiseringen av stora taggar vara ansträngande för AO3s servrar. Vi är tacksamma att Elasticsearch 6 erbjuder ett mycket bättre sätt att hantera våra mer än 74 miljoner (!) bokmärken, så vi har skrivit om koden ordentligt. Utöver att ge bokmärkena fräscha nya filter för uteslutning så har vi också behövt göra en del förändringar när det gäller att söka, bläddra bland och filtrera bokmärken.

 

Förhandsvisning av nya bokmärkeslistningar.

En förkortad lista med bokmärken, alla för samma verk, listad under taggen Veronica Mars. Den fullständiga skärmbilden (länkad) visar de fem senaste bokmärkena för verket, med de noteringar och taggar som den som lade till bokmärket satte och en länk för att få tillgång till samtliga bokmärken.

 

 • Omdesignade bokmärkeslistor för taggar och samlingar: Nu slipper du scrolla förbi hundratals bokmärken för samma populära verk eller serier när du bläddrar bland bokmärken i en samling eller tagg -- varje bokmärkt verk kommer nu bara att listas en gång, med detaljerna om dess fem nyaste bokmärken därunder. (Om ett verk har mer än fem bokmärken kommer det att finnas en länk med "All Bookmarks" (Alla bokmärken) så att du kan kolla in resten.) Användarens bokmärkessidor och resultat på sökningar efter bokmärken kommer att fortsätta att visa bokmärken på samma sätt som tidigare.

 • Bokmärkarens taggar: Med den nya koden kommer användandet av taggen "Angst" på ett bokmärke inte längre att lägga till verket på bokmärkessidan för "Angst". Verket kommer heller inte att inkluderas i resultaten när du filtrerar en lista med bokmärken för den ytterligare taggen "Angst". Om du vill se allt som olika bokmärkare har taggat med "Angst", så behöver du använda fältet "Bookmarker's tags" (Bokmärkarens taggar) på sidan för bokmärkessök.

  Om du använder taggar till exempel för ett personligt betygssystem eller påminnelser om att kommentera ett verk du satt ett bokmärke på, så kan du ändå fortsätta att filtrera dina bokmärken som tidigare! Det kommer också att finnas kryssrutor för "Bookmarker's tags" och fält för autofyll på bokmärkessidorna för samlingar och taggar.

 • Söka bland bokmärken: Det är fortfarande möjligt att söka bland bokmärken, men de prestandaförbättringar vi har gjort kräver att vi delar sökningen i två fält: ett för information om verket som bokmärket satts på (till exempel verkets taggar, titel, sammanfattningar) och ett annat för själva bokmärket (exempelvis bokmärkarens taggar och noteringar).

 

Förhandsvisning av nya bokmärkesfilter.

Detalj av nya bokmärkesfilter, som visar uteslutningsmöjligheter för taggar på verket och taggar som lagts till av den som satt bokmärket. Fler möjliga val är sökfält för information om verk och bokmärken, samt kryssrutor för att endast söka efter rekommendationer eller bokmärken med noteringar. Den fullständiga skärmbilden (som visar alla filtrerbara taggar) finns länkad.

Söka personer

Du kan nu söka efter andra användare som har skapat verk i dina favoritfandom! \o/ Det nya fältet "Fandom" i vårt sökformulär för att söka efter personer, People Search (Söka personer) föreslår kanoniska taggar så snart du börjar skriva, så du behöver inte vara så noga med att ange precis rätt namn för din fandom. Ju fler fandom du anger, ju mer kommer du att snäva in resultaten.

 

Förhandsvisning av den nya funktionen för att söka efter personer.

Det nya formuläret för personsökning, som fokuserar på sökning efter fandom. Pseudonymen testy har 970 works och 66 bokmärken, varav 1 verk i aktuellt fandom. I tillägg går det även att söka efter användarnamn eller profilinnehåll.

 

För att få din pseudonym att sticka ut bland sökresultatet kan du följa dessa instruktioner för hur man redigerar pseudonymer för att lägga till en liten presentationstext och en bild. (Du kan också lägga in länkar och information om dig själv, din historia i fandom, policy för transformativa verk eller närvaro i sociala medier i din kontoprofil, enligt våra Vanliga frågor om profiler.)

Begränsningar

Eftersom även en toppmodern sökmotor som Elasticserch föreslår försiktiga begränsningar i antalet sökresultat som visas (felmeddelande om detta överskrids) kan du bara sålla igenom 5000 sidor åt gången, vilket innebär 100 000 verk eller bokmärken.

Kom dock ihåg att formuläret för att söka efter verk, Work Search, låter dig ange hur du vill att verken ska sorteras. Om du vill få tillgång till de äldsta verken i en fandom -- något som inte skulle vara bland de första 100 000 resultaten i en stort fandom -- kan du välja att sortera efter Date Updated in Ascending order (Datum för uppdatering i stigande ordning) för att vara säker på att få fram de resultat du söker! (För att sortera en filtrerad lista av verk, använd sort:>posted i "Search within results" fältet.)

Några saker att prova

Här kommer några förslag på vad du kan göra för att bekanta dig med de nya möjligheterna när den nya sökfunktionen är igång för alla:

 • Rating (Åldersgräns): För en lista med verk med åldersgränsen General Audiences (Barntillåtet) eller Teen and Up (Tonåringar och äldre), välj inte en åldersgräns att includera, utan markera i stället att "Explicit" (Barnförbjudet), "Mature" (Vuxna) och "Not Rated" (Ingen åldersgräns satt) ska uteslutas så ska alla verk som kommer upp vara trygga och säkra! (Du kan göra tvärtom när du letar efter något att läsa i sängen.)

 • Word Count (Antal ord): För att få fram alla äkta drabbles i det fandom du har valt, ange 100 i både fältet "From" (Från) och "To" (Till). (#DrabblePurist)

 • Crossovers: Är du ett stort fan av berättelser som är trogna kanon? Du kan utesluta alla AU genom att exkludera taggen "Alternate Universe", och alla crossovers eller fusioner genom att välja "Exclude crossovers" (Uteslut crossover).

 • Date (Datum): Jobbar du på en lista med favoritpoddfic från 2017? Gå till Podfic-taggen och sätt in 2017-01-01 och 2017-12-31 i fälten "From" och "To" under "Date Updated" (Senast uppdaterad) för att fräscha upp minnet!

 • Status: Har du konsumerat alla kompletta verk för din fina nya OTP? Har du hoppat över alla oavslutade verk för att du har velat ha ett lyckligt slut nu? Inget kvar att läsa? Ja, då gäller det att ingjuta nytt mod och kryssa för "Works in Progress Only" (Enbart pågående verk) för att ta en extra titt på dessa!