AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:22:02 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Anunțul nostru anterior a semnalat o îmbunătăţire a motorului de căutare care va spori nu numai stabilitatea funcției, dar va schimba și modul în care cauți, filtrezi, sau navighezi paginile și semnele de carte de pe Archive of Our Own – AO3 (Arhiva Noastră)! Aceste schimbări variază de la a face motorul mai ușor de utilizat, până la adăugarea de noi opțiuni și modificarea unor caracteristici existente. Sperăm că o să te bucuri de aceste schimbări la modul în care cauți lucrări noi pe care să le citești, admiri sau asculți!

Căutarea și filtrarea lucrărilor

De-a lungul anilor, ne-ați trimis multe sugestii despre cum putem îmbunătăți funcția de căutare și filtrare, iar ca utilizatori AO3 și noi ne bucurăm să implementăm în sfârșit câteva dintre ele!

 

Previzualizare a noilor filtre.

Detaliu ale noilor filtre de lucrări, concentrându-se pe excludere de tag-uri, statut de completare și număr de cuvinte. Captura de ecran întreagă (atașată) arată întreaga listă de tipuri de tag-uri de inclus sau exclus și optiuni adiționale, precum raza de sfera de date și limba lucrărilor..

 

 • Filtre de excludere: Acum poți exclude lucruri din listele de lucrări în același fel în care poți filtra după anumiți termeni: doar adaugă-le numele în câmpul "Other tags to exclude" (Alte tag-uri de exclus) sau să le alegi dintr-o listă a celor mai populare tag-uri. Aceasta s-ar putea să fi fost cea mai solicitată funcție și credem că soluția noastră combină familiaritatea, flexibilitatea și accesibilitatea. Pentru moment, noile câmpuri sunt disponibile doar în filtre, însă poți folosi în continuare vechea metodă de excludere de tag-uri pe pagina de Work Search (Căutare Lucrare) -- vom actualiza în curând acea interfață!

 • Crossover-uri: Poți căuta acum crossover-uri, sau să alegi să le excluzi. Crossover-urile sunt definite aici ca lucrări cu cel puțin două tag-uri de fandom fără legătură între ele, determinate de felul în care sunt organizate tag-urile.

 • Statut Lucrare: Înainte, puteai să alegi să vezi doar lucrări complete. Acum poți să alegi să cauți în mod specific și lucrări în curs de completare, dacă îți plac lucrurile de genul.

 • Data Ultimei Actualizări: Pentru a limita rezultatele tale la lucrări postate sau actualizate într-o anumită perioadă de timp, filtrele includ acum un selector (?) de dată pentru a te ajuta să alegi date de început și sfârșit pentru căutarea ta.

 • Numărul de Cuvinte: Într-un final, am adăugat o modalitate simplă de a căuta lucrări într-o sferă particulară de numere de cuvinte.\o/

Tot ceea ce selectezi în bara de filtrare laterală va continua să îți restrângă setul de rezuiltate (i.e. ȘI fitrare), spre deosebire de a include mai multe lucrări care s-ar putea să aibă unul sau mai multe tag-uri selectate de tine (i.e. SAU filtrare).

Căutarea de semne de carte și filtrarea

Cu codul trecut de adăugare de semne de care, organizarea schimbărilor de tag-uri mari ar putea tensiona serverele AO3. Din fericire, Elasticsearch 6 oferă o modalitate mult mai bună de a ne mânui cele de peste 74 de milioane (!) de semne de carte ale noastre, astfel încât am rescris extensiv codul. Cu toate acestea, pe lângă oferirea semnelor de carte filtre noi de excludere, a trebuit să facem niște schimbări căutării, navigării și filtrării semnelor de carte..

 

Previzualizare a noilor listări de semne de carte.

O listă trunchiată de semne de carte, toate ale aceiași lucrări, listate sub tag-ul Veronica Mars. Captura de ecran întreagă (afișată?) arată ultimele cinci cele mai recente semne de carte ale lucrării, cu notițele și tag-urile persoanei care a creat semnul de care și un link pentru a accesa toate semnele de carte..

 

 • Reproiectarea listărilor semnelor de carte pentru tag-uri și colectii Nu mai trebuie să derulezi peste? sute de lucrări sau serii când navighezi semne de carte într-o colecție sau într-un tag -- fiecare lucrare marcată drept semn de carte va fi listată acum o singură dată, cu detaliile ultimelor cinci cele mai recente semne de carte dedesubtul ei. (Dacă un item are mai mult de cinci semne de carte, va avea un link de "All Bookmarks" (Toate Semnele de carte) pentru a putea să le vezi pe restul.) Utilizatorii setează semne de carte pentru pagini și rezultatele Bookmark Search vor continua să listeze semne de carte cum au făcut întotdeauna.

 • Tag-urile persoanei care a creat semnul de carte: Cu ajutorul noului cod, folosirea tag-ului ”Angst” într-un semn de carte nu îl va mai adăuga în rezultate când filtrezi o listă de semne de carte pentru Tag-ul Adițional ”Angst”. Acum dacă vrei să vezi tot ceea ce persoanele care au adăugat un semn de carte au tăgguit cu ”Angst”, va trebui să folosești câmpul ”Bookmarker’s tags”(Tag-urile persoanei care a creat semnul de carte) pe pagina de Bookmark Search..

  Dacă folosești tag-urle pentru un system de clasificare personal, sau pentru a-ți aduce aminte să lași un comentariu unei lucrări adăugate ca semn de carte, de exemplu, încă poți să îți filtrezi semnele de carte ca înainte! Va exista, de asemenea, casete de bifat ”Bookmarker’s tags” și câmpuri cu autocompletare pe paginile de semne de carte pentru colecții și tag-uri..

 • Căutarea semnelor de carte: Deși este încă posibil să cauți semne de carte, îmbunătățirile performanței pe care le-am făcut au făcut să trebuim să divizăm căutarea în două câmpuri: unul pentru informații despre itemii marcați ca semn de carte (ex. Tag-urile lucrării, titluri și sumare) și celălalt pentru informații despre semnele de carte în sine (ex. Tag-urile persoanei care a creat semnul de carte și notițele).

 

Previzualizare a noilor filtre de semne de carte.

Detaliu al noilor filtre de semne de carte, arătând opțiunile de excludere pentru tag-uri la lucrările și tag-urile adăugate de o persoană care a creat semnul de carte. Mai multe opțiuni includ câmpuri de căutare pentru informații despre lucrare și despre semn de carte și casete de bifat pentru a căuta doar recomandări și semne de carte cu notițe. Captura de ecran întreagă (arătând toate tag-urile filtrabile) este atașată..

Căutarea de persoane

Acum poti căuta utilizatori care au creat lucrări în fandom-urile tale preferate! \o/ Noul câmp de ”Fandom” în formularul nostru de People Search, sugerează tag-uri canonice când începi să tastezi, ca să nu trebuiască să te îngrijorezi că nu tastezi numele fandom-ului tău corect. Cu cât mai multe fandom-uri introduci, cu atât vei restrânge setul de rezultate.

 

Previzualizare a noii căutări de persoane.

Noul formular People Search, concentrându-se pe o căutare în funcție de fandom. Pseudonimul testy are 970 de lucrări și 66 de semne de carte, incluzând 1 lucrare pentru fandom-ul în cauză. În plus, poți căuta și după nume de utilizator, sau conținut al profilului..

 

Pentru ca pseudonimul tău să iasă în evidență în rezultatele căutărilor, poți urma aceste instrucțiuni de editare a pseudonimelor pentrua adăuga o prezentare și o poză a utilizatoriului. (De asemenea, poți adăuga link-uri și informații despre tine și istoria ta fanică, politica lucrărilor transformative, sau prezența social media la profilul contului, după cum e expus în FAQ Profil.)

Limitări

Din moment ce până și cele mai noi motoare de căutare precum Elasticsearch sugerează unele limite ușoare la numărul de rezultate de căutare afișate (prin intermediul unei erori după un anumit punct), vei putea naviga deodată doar prin 5.000 de pagini, ceea ce înseamnă 100.000 de lucrări sau semne de carte.

Ține minte, totuși, că formularul Work Search îți permite să modifici cum sunt sortate rezultatele. Așa că, dacă vrei să accesezi cele mai vechi lucrări dintr-un fandom -- ceva ce nu ar fi afișat in primele 100.000 de rezultate într-un fandom mare -- poți sorta prin intermediul Date Updated in Ascending order (Datei Ultimei Actualizări în Ordine ascendentă), pentru a te asigura că găsești ceea ce cauți! (Pentru a sorta o listă filtrată de lucrări, folosește sort:>posted în câmpul "Search within results".)

Lucruri de încercat

Odată ce noul sistem de căutare este activat pentru toată lumea, aici aveți câteva sugestii pentru a cunoașterea noilor opțiuni:

 • Rating: Pentru o listă de lucrări evaluate cu General Audiences (Audiență Generală) sau Teen and Up (Adolescenți și Adulți) nu selectați un rating de inclus -- în schimb, marcați ”Explicit”( Conținut explici), ”Mature”(Conținut matur) și ”Not Rated” (Fără rating) pentru a fi excluse și toate rezultatele tale ar trebui să fie în siguranță pentru locul de muncă! (Poți schimba acest lucru pentru lectura ta de seară.))

 • Numărul de cuvinte: Pentru ajunge la drabble-urile reale din fandom-ul ales de tine, introdu 100 atât în câmpul ”From”(De la), cât și în câmpul ”To”(Până la). (#PuristDrabble)

 • Crossover-uri: Ești fan mare al fic-ului canonic? Poți elimina toate UA-urile prin excluderea tag-ului ”Alternative Universe” și crossover-urile și fuziunile prin selectarea opțiunii ”Exclude crossovers” (Exclude crossover-uri).

 • Date: Lucrezi la lista podfic-urilor tale preferate pe anul 2017? Mergi la tag-ul de Podfic și introdu 2017-01-01 și 2017-12-31 în câmpurile "De la" și "Până la" sub "Date Updated" (Data Ultimei Actualizări), pentru a-ți reîmprospăta memoria!

 • Statut: Ai consumat toate lucrările complete pentru noul tăul OTP? Ai sărit peste toate lucrările neterminate pentru că ai nevoie de un final fericit acum? Nu mai ai ce să citești? Ia-ți inima în dinți și marcheză câmpul ”Works in progress only” (Doar lucrări neterminate) pentru a le mai da o șansă!