AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:21:23 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Våre tidligere annonserte oppdateringer av søkemotoren vil ikke bare tilby etterlengtet forbedring av stabilitet, men vil også revolusjonere måten du søker, filtrerer og blar gjennom verk på Archive of Our Own – AO3 (Vårt eget arkiv)! Disse endringene innebærer alt fra å gjøre eksisterende funksjonalitet mer brukervennlig, til å legge til nye valgmuligheter og overhale eksisterende funksjoner. Vi håper dere liker disse nye endringene, som vil forbedre måten du finner nye ting å lese, se på eller lytte til!

Søk og filtrering av verk

I løpet av årene har dere sendt oss en rekke forslag om hvordan søk og filtrering av verk kan forbedres, og som medbrukere av AO3 er vi begeistret over å endelig kunne gjennomføre noen av dem!

 

Forhåndsvisning av de nye filtreringsmulighetene for verk.

Bilde av de nye filtreringsmulighetene for verk, med fokus på eksklusjon av tagger, håndtering av crossovere, verkstatus og antall ord. Det fulle skjermbildet (i linken) viser den fullstendige listen over de tag-typene som kan inkluderes eller ekskluderes, samt ytterligere muligheter, slik som språk og tidsrom for publisering av verk.

 

 • Eksluderingsfiltre: Nå kan du filtrere ting ut av lister over verk, på samme måte som du filtrerer dem inn: bare tast inn navnet i feltet "Other tags to exclude" (Andre tagger å ekskludere) eller velg dem fra en liste over de mest populære taggene. Dette var nok den mest etterspurte funksjonen, og vi tror vår løsning kombinerer det kjente med fleksibilitet og tilgjengelighet. De nye feltene er foreløpig bare tilgjengelige i filtrene, men du kan fortsatt bruke den gamle metoden for ekskludering av tagger på siden Work Search (Søk i verk) – vi skal oppdatere grensesnittet snart!

 • Crossovere: Du kan nå søke etter crossovere, eller velge å ekskludere dem. En crossover er definert her som et verk med minst to urelaterte fandom-tagger, som bestemmes av hvordan taggene er organisert.

 • Verkstatus: Tidligere har du kunnet velge å vise kun verk som er fullført. Nå kan du også søke spesifikt etter pågående verk, hvis det er tingen for deg.

 • Dato sist oppdatert: For å begrense søkene dine til verk som ble publisert eller oppdatert innenfor et visst tidsrom, inkluderer nå filtrene et felt for dato, som skal hjelpe deg å velge start- og sluttdato for søket ditt.

 • Antall ord: Til slutt, så har vi lagt til en enkel måte å se etter verk innenfor en viss rekkevidde av antall ord. \o/

Alt du velger i sidefeltet for filtrering vil fortsette å innskrenke dine resultater (dvs. OG-filtrering), til forskjell fra det å inkludere flere verk som har én eller flere av taggene du valgte (dvs. ELLER-filtrering).

Søk og filtrering av bokmerkede verk

Med den gamle koden for bokmerking kunne endringer av organiserte tagger være en påkjenning for AO3 sine servere. Heldigvis, så tilbyr Elasticsearch 6 en mye bedre måte å håndtere våre over 74 millioner (!) bokmerker, så vi har gitt koden en betydelig omskrivning. Men, i tillegg til å ha gitt bokmerkene skinnende nye ekskluderingsfiltre, så har vi også måttet gjøre noen endringer i hvordan man søker, blar gjennom og filtrerer bokmerker.

 

Forhåndsvisning av den nye listingen av bokmerker.

En avkortet liste over bokmerker, alle for det samme verket, listet under Veronica Mars-taggen. Det fulle skjermbildet (i linken) viser de fem nyligste bokmerkingene av verket, med bokmerkerens notater og tagger, og en link for å få tilgang til alle bokmerkene.

 

 • Nytt design av bokmerkelistingene for tagger og samlinger: Ingen mer scrolling gjennom hundrevis av bokmerker for de samme populære verkene eller seriene når du blar gjennom bokmerker i en samling eller en tag. Nå vil hvert bokmerkede element bli listet kun én gang, med detaljene til de fem nyligste bokmerkene under. (Hvis et verk har mer enn fem bokmerker, vil det være en lenke kalt "All Bookmarks" (Alle bokmerker) slik at du kan sjekke ut resten.) Sidene med bokmerkene til brukere og resultater fra Søk i bokmerker vil fortsette å liste bokmerker slik de alltid har gjort.

 • Bokmerkerens tagger: Med den nye koden vil ikke "Angst"-taggen på et bokmerke gjøre at elementet blir lagt til i bokmerke-siden for “Angst”. Elementet vil heller ikke bli inkludert i søkeresultatene når man filtrerer en liste over bokmerker og bruker den ytterligere taggen "Angst”. Hvis du ønsker å se alt som bokmerkere har tagget med "Angst," så må du bruke feltet "Bookmarker's tags" (Bokmerkerens tagger) på siden for Søk i bokmerker.

  Hvis du bruker taggene som et personlig rangeringssystem eller som en påminnelse om å kommentere på et bokmerket verk, for eksempel, så kan du fortsatt filtrere bokmerkene dine akkurat som før. Det vil også være avkrysningsbokser for "Bookmarker's tags", og felter med autofullføring på bokmerke-siden for samlinger og tagger.

 • Søk etter bokmerker: Selv om det fortsatt er mulig å søke etter bokmerker, så vil oppgraderingene vi har gjort kreve at vi splitter søket i to: en for informasjon om bokmerkede verk (dvs. titler, sammendrag og verkets tagger) og en annen for informasjonen om selve bokmerkene (dvs. bokmerkerens tagger og notater).

 

Forhåndsvisning av de nye filtrene for bokmerker.

Bilde av de nye filtreringsmulighetene for bokmerker, som viser valgmuligheten ekskludering av tagger lagt til av bokmerkeren. Flere valgmuligheter inkluderer søkefelt for informasjon om verk og bokmerker, samt avkrysningsbokser for å kun søke etter anbefalinger og bokmerker med notater. Det fulle skjermbildet (som viser alle filtrerbare tagger) finner du i linken.

Søk etter folk

Du kan nå søke etter medbrukere som har laget verk i dine favorittfandommer! \o/ Det nye feltet "Fandom" i skjemaet Søk etter folk foreslår kanoniske tagger når du begynner å skrive, så du trenger ikke bekymre deg om at navnet på fandommen din blir helt korrekt. Jo flere fandommer du legger til, desto mer innskrenkes søket ditt.

 

Forhåndsvisning av det nye skjemaet for søk etter folk.

Det nye skjemaet for søk etter folk, med fokus på et søk etter fandom. Pseudonymet testy har 970 verk og 66 bokmerker, inkludert 1 verk for fandommen det er snakk om. I tillegg kan man også søke etter brukernavn og innhold på profilen.

 

For at ditt pseudonym skal skille seg ut blant søkeresultatene, kan du følge disse instruksjonene for hvordan å redigere et pseudonym for å legge til et lite sammendrag og profilbilde. (Du kan også legge til linker og informasjon om deg selv, din fan-historie, retningslinjer for transformative verk eller tilstedeværelse på sosiale medier på profilen din, som forklart i vår Profil FAQ.)

Begrensninger

Ettersom selv en avansert søkemotor som Elasticsearch hinter til noen små begrensninger av antallet søkeresultater som vises (ved å gi feilmelding på et punkt), så vil du bare kunne bla gjennom 5 000 sider om gangen, som betyr 100 000 verk eller bokmerker.

Husk at skjemaet Søk i verk lar deg endre hvordan resultatene sorteres. Så hvis du ønsker å gå inn på de eldste verkene i en fandom – som ikke ville vises innen de første 100 000 resultatene i en stor fandom – så kan du sortere etter Date Updated in Ascending order (Dato sist oppdatert i stigende rekkefølge) for å være sikker på at du finner det du leter etter! (For å sortere en filtrert liste over verk, bruk sort:>posted (sorter: postet) i feltet "Search within results" (søk i resultater).)

Noen ting å prøve ut

Her er noen forslag til ting du kan prøve ut når den nye søkemotoren er tilgjengelig for alle:

 • Aldersgrense: For en liste over verk klassifisert som General Audiences (Tillatt for alle) eller Teen and Up (Tenåringer og eldre), ikke velg en aldersgrense å inkludere – kryss heller av for "Explicit" (Forbudt for barn), "Mature" (Voksen) og "Not Rated" (Ingen aldersgrense satt) for å ekskludere disse, og da vil alle resultatene dine være trygge verk! (Du kan reversere dette for når du leser før du legger deg.)

 • Antall ord: For å få alle de faktiske skribleriene i din valgte fandom, skriv inn 100 i feltene for både "From" (Fra) og "To" (Til). (#DrabblePurist)

 • Crossovere: Er du en stor fan av canon-verse fanfiction? Du kan eliminerte alle fanverk med alternative univers ved å ekskludere taggen "Alternate Universe”, og crossovere ved å velge alternativet "Exclude crossovers" (Ekskluder crossovere).

 • Dato: Jobber du med listen over dine favoritt-podfics fra 2017? Gå til Podfic-taggen og skriv 2017-01-01 og 2017-12-31 inn i feltene "From" og "To" under "Date Updated" (Dato sist oppdatert), for å friske opp hukommelsen!

 • Status: Har du konsumert alle de fullførte verkene om din fabelaktige nye OTP? Har du hoppet over alle de pågående verkene, fordi du trengte en lykkelig slutt ? Har du gått tom for ting å lese? Vel, pust dypt inn og forbered deg på å sjekke ut "Works in progress only" (Kun pågående verk) for å ta en titt på disse!