AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:20:54 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Korábban bejelentett keresőmotor fejlesztésünk nem csak rég óta várt stabilitást fog biztosítani, hanem izgalmas változásokat is hoz majd abban, ahogy kerestek, szűrtök és válogattok a munkákban és könyvjelzőkben az Archive of Our Own - AO3-mon (A Mi Archívumunk). Ezek a változások a jelenlegi felületek felhasználóbarátabbá tételétől kezdve az új lehetőségek hozzáadásáig és a meglévőek újragondolásáig terjednek. Reméljük, tetszeni fognak ezek a fejlesztések, melyeken keresztül új dolgokat találhattok olvasásra, megtekintésre és hallgatásra!

Munkák keresése és szűrése

Az évek során sok javaslatot küldtetek nekünk a munkák keresésére és szűrésére vonatkozóan, és mint AO3 felhasználók, örülünk, hogy néhányat most bevezethetünk!

 

Új munkafilterek elölnézete

Az új munkaszűrők részlete, a kulcsszó kizárásra, crossover kezelésre, befejezettségi állapotra és szószámra fókuszálva. A teljes képernyőkép (linkelve) a teljes választható vagy kizárható kulcsszó típus listáját tartalmazza, mint a dátumok és a munka nyelve.

 

 • Kizáró szűrők Most már ki is szűrhettek dolgokat, ahogy eddig bevontátok őket: csak írjátok be őket az "Other tags to exclude" (Más Kizárandó Kulcsszavak) mezőbe vagy válasszatok a legnépszerűbb kulcsszavakból. Ez talán a legtöbbet kért funkció, és úgy gondoljuk a megoldásunk egyszerre ismerős, rugalmas és hozzáférhető. Az új mezők egyelőre csak a szűrőkben érhetőek el, de továbbra is használhatjátok régi kulcsszó kizárási módot a Work Search (Munkák Keresése) oldalon -- azt a felületet is hamarosan tovább fogjuk fejleszteni!

 • Crossoverek: Már kereshettek, kiválaszthattok vagy kizárhattok crossovereket. A crossover itt olyan munkákat jelent, melyek legalább kettő, egymáshoz nem kapcsolódó fandom kulcsszóval rendelkeznek, a kulcsszavak rendezésétől függően.

 • Munkaállapot: Korábban csak az elkészült munkákra tudtatok szűrni. Most már arra is lehetőségetek van, hogy kimondottan befejezetlen munkákra szűrjetek, ha arra vágytok.

 • Frissítés dátuma: Egy adott időtartamon belül frissített vagy feltöltött munkák keresésére is van lehetőség, egy dátumválasztó segítségével.

 • Szószám: Végezetül hozzáadtunk egy egyszerű módot arra hogy egy adott szószám körüli munkákra szűrhessetek. \o/

Minden, amit a szűrő oldalsávban kiválasztotok, tovább fogja szűkíteni a találatok számát (azaz ÉS szűrés), további munkák hozzáadása helyett, amik esetleg megfelelnek valamelyik választott kulcsszavatoknak (azaz VAGY szűrés).

Könyvjelző keresés és szűrés

A régi könyvjelző kóddal a nagyobb kulcsszavak rendezése leterhelte az AO3 szervereit. Szerencsére az Elasticsearch 6 sokkal jobb módot ad a több mint 74 millió (!) könyvjelzőnk kezelésére, ezért alaposan átírtuk a kódot. Azon kívül, hogy a könyvjelzők vadiúj kizáró szűrőket kaptak, változtattunk a keresési, válogatási és szűrési lehetőségeken is.

 

Az új könyvjelző listák elölnézete.

Egy rövidített könyvjelző lista, mind ugyanarról a munkáról, a Veronica Mars kulcsszó alatt. A teljes képernyőkép (linkelve) az öt legutóbbi könyvjelzőt mutatja a könyvjelző készítőjének megjegyzéseivel és kulcsszavaival és egy linkkel az összes könyvjelzőhöz.

 

 • Újratervezett könyvjelző listák kulcsszavakhoz és gyűjteményekhez: Nem kell többet ugyanannak a munkának vagy sorozatnak több száz könyvjelzőjén keresztülgörgetnetek amikor könyvjelzők között kerestek egy gyűjteményben vagy kulcsszónál -- minden könyvjelzőzött adat csak egyszer fog megjelenni, a legutóbbi öt könyvjelzőzés adataival. (Ha valaminek több könyvjelzője van ötnél, lesz egy “All Bookmarks” (Minden Könyvjelző) link, hogy megnézhessétek a többit is.) A felhasználói könyvjelző oldalak és a Bookmark Search (Könyvjelző Keresés) eredményei továbbra is ugyanúgy fogják megjeleníteni a könyvjelzőket, ahogy eddig.

 • Könyvjelzőző kulcsszavai: Az új kód használatával az “Angst” kulcsszó használata egy könyvjelzőben már nem fogja hozzáadni az adott munkát az “Angst” könyvjelző oldalhoz, valamint a munka nem kerül be az eredmények közé akkor se, ha a könyvjelzők “Additional Tags” listájában kerestek. Ha mindent látni akartok, amit valaki “Angst” kulcsszóval könyvjelzőzött, ezt a “Bookmarker’s tags” (Könyvjelzőző kulcsszavai) funkcióval tehetitek meg, melyet a Bookmark Search oldalon találtok.

  Ha személyes értékelésre vagy emlékeztetőként használjátok a könyvjelző kulcsszavait, továbbra is ugyanúgy szűrhetitek saját könyvjelzőiteket, mint eddig! Lesznek továbbá “Bookmarker’s tags” és önkitöltő mezők a gyűjtemények és kulcsszavak könyvjelző oldalain.

 • Könyvjelzők Keresése: Bár lehetőség van könyvjelzők keresésére, a teljesítmény növelése miatt a keresést két mezőre osztottuk: az egyik a könyvjelzővel ellátott munkák információjára keres (pl munka kulcsszavai, címe és összefoglalója), a másik magukra a könyvjelzőkre (könyvjelzőző kulcsszavai és megjegyzései).

 

A könyvjelző szűrők elölnézete.

A könyvjelző szűrők részlete, a kulcsszavak kizáró opcióját, valamint a könyvjelzőző által hozzáadott kulcsszavakat mutatva a munkán. A további lehetőségek közé tartozik a munkák és könyvjelzők információjára történő keresés, valamint a csak megjegyzésekkel ellátott könyvjelzők keresése. A teljes képernyőkép (az összes szűrhető lehetőséget mutatva) linkelve van.

Emberek keresése

Már felhasználótársaitokra is kereshettek, akik kedvenc fandomjaitokban alkotnak! \o/ Az új “Fandom” mező a People Search (Emberek Keresése) formán kanonikus kulcsszavakat javasol, ha elkezdtek írni, ezért nem kell aggódnotok, hogy helytelenül írjátok be a fandomotok nevét. Minél több fandomot adtok meg, annál jobban leszűkítitek a találatokat.

 

Az új emberek keresése opció elölnézete.

Az új Emberek Keresése forma fandomok alapján keres. A testy pszeudónak 970 munkája és 66 könyvjelzője van, melyek közül egy származik a keresett fandomból. Ezen kívül felhasználónév vagy profiltartalom alapján is kereshettek.

 

Hogy kiemeljétek a pszeudótokat a keresési eredményekben, kövessétek ezeket az instrukciókat a pszeudók szerkesztéséről, hogy rövid leírást és profilképet adhassatok hozzá. (Ezen kívül linkeket és infókat is megadhattok magatokról, fannish történetetekről, transzformatív munka szabályzatotokról, közössági média jelenlétetekről, ahogy azt a Profil GyIK-ünkben is olvashatjátok.)

Korlátok

Mivel még az olyan korszerű keresőmotorok, mint az Elasticsearch is korlátok közé szorul a megjelenített találatok számával (egy bizonyos pont után hibaüzenetet hoz fel), csak 5.000 oldalt lapozhattok végig egyszerre, ami 100.000 munkát vagy könyvjelzőt jelent.

Ne feledjétek, hogy a Work Search (Munkák Keresése) forma lehetővé teszi, hogy megváltoztassátok a találatok rendezésének módját. Tehát ha a legrégebbi munkákat szeretnétek elérni -- ami olyasmi, ami nem jelenne meg az első 100.000 találatban egy nagy fandomban -- rendezhettek Date Updated (Frissítés Dátuma) szerint Ascending Order (Csökkenő Sorrend)-ben, hogy biztosan azokat a találatok kapjátok, amiket kerestetek! (Ha egy szűrt listát szeretnétek rendezni, használjátok a sort:>posted kódot a “Search within fields” (Keresés találatok között) mezőben.)

Néhány kipróbálásra érdemes dolog:

Miután az új keresés mindenkinek elérhetővé válik, az alábbi új lehetőségeket javasoljuk kipróbálásra:

 • Besorolás: A General Audiences (Minden korosztálynak) vagy Teen and Up (14 éven felülieknek) besorolású munkák listájához ne a keresett besorolást jelöljétek be, hanem állítsátok az Explicit (Csak felnőtteknek), a Mature (18 éven felülieknek) és a Not Rated (Nem besorolt) besorolásokat kizártra, és minden találatotok szalonképes lesz! (Ezt kikapcsolhatjátok az esti olvasnivalótokhoz.)

 • Szószám: Hogy minden igazi drabble megjelenjen a kiválasztott fandomotokban, írjátok be a 100-at a "From" (-tól) és "To" (-ig) mezőkbe is. (#DrabblePurist)

 • Crossoverek: a kanonikus ficek kedvelője vagy? Minden AU kizárható az Alternate Universe (Alternatív Univerzum) kulcsszó kizárásával , a crossoverek és fúziók pedig az “Exclude crossovers" (Crossoverek kizárása) opcióval.

 • Dátum: Kedvenc 2017-es podficeitek listáján dolgozol? Látogasd meg a Podfic kulcsszót és írd be a 2017-01-01 és 2017-12-31 dátumokat a "From" (-tól) és "To" (-ig) mezőkbe a "Date Updated" (Frissítés Dátuma) alatt, hogy felfrissítsétek az emlékezeteteket!

 • Státusz: Már minden befejezett munkát elolvastál a legújabb OTP-dről? A befejezetlen munkákat átugrottad, mert most azonnal akartad a boldog befejezést? Nincs már mit olvasni? Kösd fel a nadrágotokat és jelöld be az "Only incomplete works" (Csak befejezetlen munkák) dobozt, hogy még egy pillantást vethessetek rájuk!