AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:20:40 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Η αναβάθμιση της μηχανής αναζήτησης που ανακοινώσαμε δε θα προσφέρει μόνο πολύ αναγκαίες βελτιώσεις στη σταθερότητα, αλλά θα φέρει και συναρπαστικές αλλαγές στον τρόπο αναζήτησης, φιλτραρίσματος και περιήγησης στα έργα και στους σελιδοδείκτες του Archive of Our Own – AO3 (Το Αρχείο Μας)! Αυτές οι αλλαγές κάνουν τις παρούσες λειτουργίες πιο φιλικές προς τους χρήστες, αλλά προσθέτουν και νέες επιλογές και αναδιαμορφώνουν άλλες. Ελπίζουμε να σας αρέσουν οι νέες βελτιώσεις στην αναζήτηση νέων πραγμάτων για να διαβάσετε ή να δείτε ή να ακούσετε!

Αναζήτηση και φιλτράρισμα έργων

Ανά τα χρόνια, μας έχετε στείλει πολλές προτάσεις για τη βελτίωση της αναζήτησης και του φιλτραρίσματος των έργων και, ως χρήστες του AO3 κι εμείς, είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους εφαρμόζουμε κάποιες από αυτές!

 

Προεπισκόπηση των νέων φίλτρων για τα έργα.

Λεπτομέρεια των νέων φίλτρων για τα έργα που εστιάζει στην εξαίρεση ετικετών, τη συμπερίληψη έργων crossover (με συνδυασμό πολλών fandom), την κατάσταση ολοκλήρωσης του έργου και τον αριθμό των λέξεων. Η πλήρης εικόνα (σύνδεσμος) δείχνει όλη τη λίστα των τύπων ετικετών που μπορούν να συμπεριληφθούν ή να εξαιρεθούν και επιπλέον επιλογές, όπως το εύρος ημερομηνιών και η γλώσσα του έργου.

 

 • Φίλτρα Εξαίρεσης: Τώρα μπορείτε να εξαιρείτε στοιχεία από τις λίστες έργων με τον ίδιο τρόπο που τα συμπεριλαμβάνετε: απλά εισάγετε αυτό που θέλετε στο πεδίο "Other tags to exclude" (Εξαίρεση άλλων ετικετών) ή επιλέξτε τες από τη λίστα των πιο δημοφιλών ετικετών. Ίσως αυτή να ήταν η πιο περιζήτητη λειτουργία και νομίζουμε πως η λύση μας συνδυάζει οικειότητα, ευελιξία και προσβασιμότητα. Τα νέα πεδία είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο στην ενότητα των φίλτρων, αλλά μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την παλιά μέθοδο εξαίρεσης ετικετών στη σελίδα Work Search (Αναζήτηση Έργων) — θα ενημερώσουμε κι εκείνη τη διεπαφή σύντομα!

 • Crossovers (Έργα με συνδυασμό πολλών fandom): Τώρα μπορείτε να ψάξετε για crossovers ή να επιλέξετε να τα εξαιρέσετε από τα αποτελέσματα. Τα crossovers ορίζονται εδώ ως έργα με τουλάχιστον δύο μη σχετιζόμενες ετικέτες fandom, όπως αυτές ορίζονται από τον τρόπο οργάνωσης των ετικετών.

 • Κατάσταση Έργου: Προηγουμένως, μπορούσατε να επιλέξετε να εμφανίζονται μόνο τα ολοκληρωμένα έργα. Τώρα μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ειδικώς έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αν προτιμάτε κάτι τέτοιο.

 • Ημερομηνία Τελευταίας Ενημέρωσης: Για να περιορίσετε τα αποτελέσματά σας σε έργα που αναρτήθηκαν ή ενημερώθηκαν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα φίλτρα περιλαμβάνουν τώρα τη δυνατότητα επιλογής ημερομηνιών για την αναζήτησή σας.

 • Αριθμός Λέξεων: Τέλος, έχουμε προσθέσει έναν απλό τρόπο για να αναζητείτε έργα εντός συγκεκριμένου εύρους αριθμού λέξεων. \o/

Όλα όσα επιλέγετε στην πλαϊνή γραμμή φιλτραρίσματος θα συνεχίσουν να περιορίζουν το σύνολο των αποτελεσμάτων σας (δηλαδή φίλτρα ΚΑΙ)· δε θα συμπεριλάβουν κι άλλα έργα που περιέχουν μία ή περισσότερες από τις επιλεγμένες σας ετικέτες (δηλαδή φίλτρα Ή).

Αναζήτηση και φιλτράρισμα σελιδοδεικτών

Με τον παλιό κώδικα δημιουργίας σελιδοδεικτών, η οργάνωση αλλαγών σε πολύ μεγάλες ετικέτες ζόριζε μερικές φορές τους διακομιστές του AO3. Ευτυχώς, το Elasticsearch 6 παρέχει έναν πολύ καλύτερο τρόπο διαχείρισης των άνω των 74 εκατομμυρίων (!) σελιδοδεικτών μας, έτσι αναθεωρήσαμε εκτενώς τον κώδικα. Ωστόσο, με την προσθήκη των νέων φίλτρων εξαίρεσης στους σελιδοδείκτες, αναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες αλλαγές στην αναζήτηση, την περιήγηση και το φιλτράρισμα των σελιδοδεικτών.

 

Προεπισκόπηση των νέων λιστών σελιδοδεικτών.

Μέρος μιας λίστας σελιδοδεικτών, όλοι του ίδιου έργου, καταχωρημένοι στην ετικέτα "Veronica Mars". Η πλήρης εικόνα (σύνδεσμος) δείχνει τους πέντε πιο πρόσφατους σελιδοδείκτες του έργου, με τις σημειώσεις και τις ετικέτες τους και έναν σύνδεσμο για πρόσβαση σε όλους τους σελιδοδείκτες.

 

 • Επανασχεδιασμένες λίστες σελιδοδεικτών για ετικέτες και συλλογές: Τέρμα το ατέλειωτο σκρολάρισμα για να βρείτε το ίδιο δημοφιλές έργο ή σειρά όταν περιηγήστε στους σελιδοδείκτες μιας συλλογής ή ετικέτας — κάθε αντικείμενο για το οποίο έχει δημιουργηθεί σελιδοδείκτης θα εμφανίζεται πλέον μόνο μία φορά, με τις λεπτομέρειες των πέντε πιο πρόσφατων σελιδοδεικτών του από κάτω. (Αν ένα αντικείμενο έχει πάνω από πέντε σελιδοδείκτες, θα υπάρχει ένας σύνδεσμος "All Bookmarks" (Όλοι οι Σελιδοδείκτες) ώστε να μπορείτε να κοιτάξετε και τους υπόλοιπους.) Οι σελίδες με τους σελιδοδείκτες των χρηστών και τα αποτελέσματα της Αναζήτησης Σελιδοδεικτών θα συνεχίσουν να εμφανίζουν τις λίστες σελιδοδεικτών με τον ίδιο τρόπο όπως πάντα.

 • Ετικέτες των σελιδοδεικτών: Με τον νέο κώδικα, η χρήση της ετικέτας "Angst" (Οδύνη) σε έναν σελιδοδείκτη δε θα τον προσθέτει πλέον στη σελίδα σελιδοδεικτών για "Angst" ούτε θα συμπεριλαμβάνεται ο σελιδοδείκτης στα αποτελέσματα όταν φιλτράρετε μια λίστα σελιδοδεικτών ως προς την Επιπρόσθετη Ετικέτα "Angst". Τώρα, αν θέλετε να δείτε όλους τους σελιδοδείκτες με την ετικέτα "Angst", θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πεδίο "Bookmarker's tags" (Ετικέτες του Σελιδοδείκτη) στη σελίδα Αναζήτησης Σελιδοδεικτών.

  Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε τις ετικέτες ως προσωπικό σύστημα βαθμολόγησης ή ως υπενθύμιση για να σχολιάσετε ένα έργο που έχετε στους σελιδοδείκτες σας, εξακολουθείτε να μπορείτε να φιλτράρετε τους σελιδοδείκτες σας ακριβώς όπως πριν! Θα υπάρχουν επίσης κουτάκια επιλογής και πεδία αυτόματης συμπλήρωσης για "Bookmarker's tags" στις σελίδες σελιδοδεικτών για συλλογές και ετικέτες.

 • Αναζήτηση σελιδοδεικτών: Παρότι εξακολουθεί να είναι δυνατή η αναζήτηση σελιδοδεικτών, οι βελτιώσεις στην απόδοσης που πραγματοποιήσαμε απαιτούσαν να χωρίσουμε την αναζήτηση σε δύο πεδία: ένα για πληροφορίες σχετικά με τα έργα των σελιδοδεικτών (δηλαδή ετικέτες έργων, τίτλους και περιλήψεις) και ένα άλλο για πληροφορίες σχετικά με τους ίδιους τους σελιδοδείκτες (δηλαδή ετικέτες σελιδοδεικτών και σημειώσεις).

 

Προεπισκόπηση των νέων φίλτρων σελιδοδεικτών.

Λεπτομέρεια των νέων φίλτρων σελιδοδεικτών που δείχνει τις επιλογές εξαίρεσης για τις ετικέτες του έργου και τις ετικέτες του σελιδοδείκτη. Επιπλέον επιλογές περιλαμβάνουν πεδία αναζήτησης για πληροφορίες του έργου και του σελιδοδείκτη και κουτάκια επιλογής για αποκλειστική αναζήτηση προτάσεων ή σελιδοδεικτών με σημειώσεις. Μπορείτε να δείτε την πλήρη εικόνα (που δείχνει όλα τα φίλτρα) ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

Αναζήτηση ατόμων

Τώρα μπορείτε να αναζητήσετε άλλους χρήστες που έχουν δημιουργήσει έργα για τα αγαπημένα σας fandom! \o/ Το νέο πεδίο "Fandom" στη φόρμα Αναζήτησης Ατόμων προτείνει αναγνωρισμένες ετικέτες όταν ξεκινάτε να εισάγετε μια ετικέτα, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως κάνετε λάθος στο όνομα του fandom σας. Όσο περισσότερα fandom εισάγετε τόσο περισσότερο θα περιορίσετε το σύνολο των αποτελεσμάτων.

 

Προεπισκόπηση της νέας αναζήτησης ατόμων.

Η νέα φόρμα Αναζήτησης Ατόμων που επικεντρώνεται στην αναζήτηση κατά fandom. Το ψευδώνυμο "testy" έχει 970 έργα και 66 σελιδοδείκτες, συμπεριλαμβανομένου 1 έργου για το εν λόγω fandom. Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε και βάσει του ονόματος χρήστη ή του περιεχομένου του προφίλ χρήστη.

 

Για να κάνετε το ψευδώνυμό σας να ξεχωρίζει στα αποτελέσματα της αναζήτησης, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες σχετικά με την επεξεργασία των ψευδωνύμων για να προσθέσετε μια μικρή περιγραφή και εικόνα χρήστη. (Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο προφίλ του λογαριασμού σας συνδέσμους και πληροφορίες για τον εαυτό σας, το παρελθόν σας στον κόσμο των fandom, προσωπικές πολιτικές για τα μετασχηματιστικά έργα σας ή λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως περιγράφεται στις Συχνές Ερωτήσεις για το Προφίλ.)

Περιορισμοί

Καθώς ακόμα και μια υπερσύγχρονη μηχανή αναζήτησης όπως το Elasticsearch προτείνει κάποια λογικά όρια στον αριθμό των αποτελεσμάτων της αναζήτησης που εμφανίζονται (με το να συμπεριλαμβάνει ένα λάθος μετά από ένα σημείο), θα είστε σε θέση να δείτε μόνο 5.000 σελίδες τη φορά, το οποίο σημαίνει 100.000 έργα ή σελιδοδείκτες.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως η φόρμα Αναζήτησης Έργων σάς επιτρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ταξινόμησης των αποτελεσμάτων. Έτσι, αν θέλετε να δείτε τα παλαιότερα έργα σε ένα fandom — κάτι που δε θα εμφανιστεί στα πρώτα 100.000 αποτελέσματα ενός μεγάλου fandom — μπορείτε να τα ταξινομήσετε βάσει της Ημερομηνίας της Τελευταίας Ενημέρωσης σε σειρά "Ascending" (Αύξουσα) ώστε να βεβαιωθείτε πως θα λάβετε τα αποτελέσματα που ψάχνετε! (Για να ταξινομήσετε μια λίστα φιλτραρισμένων έργων, χρησιμοποιήστε το sort:>posted στο πεδίο "Αναζήτηση εντός των αποτελεσμάτων".)

Μερικά πράγματα για να δοκιμάσετε

Ορίστε μερικές προτάσεις για να εξοικειωθείτε με τις καινούριες επιλογές, όταν η νέα αναζήτηση ενεργοποιηθεί για όλους:

 • Χαρακτηρισμός Καταλληλότητας: Για να σας εμφανιστεί μια λίστα έργων με χαρακτηρισμό καταλληλότητας General Audiences (Κατάλληλο για όλους) ή Teen and Up (Κατάλληλο για εφήβους), μην επιλέξετε να συμπεριλάβετε χαρακτηρισμό καταλληλότητας — αντ’ αυτού επιλέξτε να εξαιρεθούν τα "Explicit" (Χυδαίο ή ακατάλληλο περιεχόμενο), "Mature" (Κατάλληλο για ενηλίκους) και "Not Rated" (Χωρίς χαρακτηρισμό καταλληλότητας) και όλα τα αποτελέσματά σας θα είναι ασφαλή για ανάγνωση σε δημόσιο χώρο! (Μπορείτε να αντιστρέψετε την παραπάνω ενέργεια για το διάβασμα πριν κοιμηθείτε.)

 • Αριθμός Λέξεων: Για να δείτε όλα τα πραγματικά drabbles (πολύ σύντομα διηγήματα) στο fandom της επιλογής σας, εισάγετε "100" τόσο στο πεδίο "From" (Από) όσο και στο πεδίο "To" (Μέχρι). (#DrabblePurist)

 • Crossovers: Είστε μεγάλος θαυμαστής των έργων εντός του αναγνωρισμένου σύμπαντος του fandom; Μπορείτε να αποκλείσετε όλα τα Εναλλακτικά Σύμπαντα εξαιρώντας την ετικέτα "Alternate Universe" (Εναλλακτικό Σύμπαν) και τα crossover ή τις μίξεις fandom επιλέγοντας το "Exclude crossovers" (Εξαίρεσε τα crossover).

 • Ημερομηνία: Φτιάχνετε λίστα με την αγαπημένη σας ομιλούσα λογοτεχνία θαυμαστών (audiobooks) από το 2017; Πηγαίνετε στην ετικέτα "Podfic" (Ομιλούσα Λογοτεχνία Θαυμαστών) και εισάγετε "2017-01-01" και "2017-12-31" στα πεδία "From" και "To" κάτω από το "Date Updated" (Ημερομηνία Τελευταίας Ενημέρωσης) για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας!

 • Κατάσταση: Έχετε διαβάσει όλα τα ολοκληρωμένα έργα για το ολοκαίνουριο Αγαπημένο σας Ζευγάρι (OTP); Παραλείψατε τα εν εξελίξει έργα επειδή χρειαζόσαστε ένα ευτυχισμένο τέλος τώρα; Δεν έχει απομείνει τίποτα να διαβάσετε; Λοιπόν, προετοιμαστείτε ψυχολογικά και επιλέξτε το "Works in progress only" (Μόνο έργα σε εξέλιξη) για να τους ρίξετε μια δεύτερη ματιά!