AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:20:03 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Aiemmin ilmoitettu hakutoiminnon parannus ei ainoastaan tuo varmuutta toimintoihin vaan se tarjoaa myös jännittäviä muutoksia tapaan jolla etsit, suodatat ja selaat teoksia ja kirjanmerkkejä Archive of Our Own – AO3:ssa (Oma Arkisto)! Näihin muutoksiin lukeutuvat esimerkiksi nykyisen toiminnon muuttaminen käyttäjäystävällisemmäksi, uusien toimintojen lisääminen ja nykyisten toimintojen parantaminen. Toivomme, että nautitte näistä parannuksista ja löydätte uusia lukukokemuksia, katseltavaa tai kuunneltavaa!

Teosten haku ja suodatus

Vuosien varrella olette lähettäneet meille paljon ehdotuksia hakukoneen ja teosten suodatuksen parantamiseksi, ja AO3:n käyttäjinä olemme iloisia saadessamme viimeinkin toteuttaa joitakin niistä!

 

Esikatsaus uusista teosten suodattimista.

Yksityiskohta uusista teosten suodattimista, joka keskittyy avainsanojen poissulkemiseen, crossover-teosten käsittelyyn, teoksen tilaan ja sanamäärään. Kokonainen kuvankaappaus (linkitetty) näyttää koko listan avainsanatyypeistä, joita voi sisällyttää tai sulkea pois sekä muita teoksessa esiintyviä lisävaihtoehtoja kuten julkaisuajankohdat ja teosten kielet.

 

 • Poissulkija-suodattimet: Nyt voit suodattaa sanoja poissulkien ei-toivottuja teoksia listalta samalla tavalla kun suodatat niitä haluttuja teoksia etsiessäsi: lisää vain avainsanoja kohtaan "Other tags to exclude" (muita pois suljettavia avainsanoja) tai valitse sanat suosittujen avainsanojen listalta. Tämä on luultavasti ollut halutuin ominaisuus tähän asti, ja siinä yhdistyvät tuttuus, joustavuus ja saavutettavuus. Uudet muutokset ovat saatavissa vasta nyt suodattimiin, mutta voit halutessasi jatkaa entisen avainsanojen poissulkemistavan käyttöä Work Search (Teosten haku) -sivulla -- tulemme päivittämään tämän liitännän pian!

 • Crossover-teokset: Voit nyt etsiä crossover-teoksia tai halutessasi poissulkea ne etsityistä teoksista. Crossoverit määritellään teoksiksi joissa on ainakin kaksi eri fandomin avainsanaa, jotka on määritelty avainsanojen järjestelyssä.

 • Teoksen tila: Ennen pystyit halutessasi etsimään erikseen valmiita teoksia. Nyt voit etsiä myös keskeneräisiä teoksia niin halutessasi.

 • Teoksen päivityspäivä: Rajoittaaksesi hakua juuri julkaistuihin teoksiin tai teoksiin, joita on päivitetty tietyllä ajanjaksolla, voit nykyisellä suodattimella valita hakuun aloitus- ja lopetuspäivämäärät teosten etsinnässä.

 • Sanamäärä: Viimeiseksi haluamme mainita, että olemme lisänneet yksinkertaisen tavan etsiä teoksia tietyn sanamäärän rajoissa. \o/

Kaikki, minkä valitset suodatinvalikosta, vähentää hakutulosten määrää (eli AND-suodatus, jolloin kaikkien hakutermien tulee täyttyä), eikä siis lisää hakutuloksiin niitä teoksia joissa on yksi tai useampi valitsemistasi avainsanoista (eli OR-suodatus).

Kirjanmerkkien haku ja suodatus

Vanhassa koodissa isot muutokset kirjanmerkkien avainsanoihin saattoivat aiheuttaa rasitusta AO3:n servereihin. Onneksi Elasticsearch 6 on mahdollistanut paremman tavan käsitellä yli 74 miljoonaa (!) kirjanmerkkiä, joten olemme saaneet kirjoittaa koodin kattavasti uusiksi. Kirjanmerkkien uusien hienojen avainsanoja poissulkevien suodattimien lisäksi meidän on kuitenkin täytynyt tehdä muutoksia kirjanmerkkien hakuun, selailuun ja suodatukseen liittyvissä toiminnoissa.

 

 Esikatsaus uudesta kirjanmerkkien listauksesta.

Katkelma kirjanmerkeistä, kaikki liittyen samaan teokseen Veronica Mars-avainsanan alla. Kuvakaappaus (linkitetty) näyttää viisi uusinta kirjanmerkkiä, jotka teoksesta on lisätty kirjanmerkin lisääjän muistiinpanojen ja avainsanojen kanssa sekä linkin, josta pääsee selaamaan kaikkia kirjanmerkkejä.

 

 • Uudelleen suunniteltu kirjanmerkkilistaus avainsanoille ja kokoelmille: Enää ei tarvitse selata satojen samaan suosittuun teokseen tai kokoelmaan kohdistuneiden kirjanmerkkien läpi, kun selaat kirjanmerkkejä kokoelmista tai avainsanan kanssa - jokainen teos näkyy nyt kirjanmerkki-listassa vain kerran sisältäen tiedot viidestä viimeisimmästä kirjanmerkistä samaan teokseen liittyen kirjanmerkin alapuolella. (Jos teoksella on enemmän kuin viisi kirjanmerkkiä, teoksen viereen ilmestyy "All Bookmarks" (Kaikki kirjanmerkit) -linkki josta löydät loput teokseen liitetyistä kirjanmerkeistä.) Käyttäjien omat kirjanmerkkisivut ja Kirjanmerkkihaun tulokset näkyvät samalla tavalla kuin aina ennenkin.

 • Kirjanmerkin lisääjän käyttämät avainsanat: Uudessa koodissa avainsanan “Angst” lisääminen kirjanmerkkiin ei enää vie teosta kirjanmerkki-sivulle, jossa teosten avainsanana on “Angst” eikä teosta näytetä suodatetuissa hakutuloksissa kirjanmerkeille, joiden hakusanassa on muihin avainsanoihin lukeutuva “Angst”. Jos haluat nähdä kaikki teokset joiden kirjanmerkeissä käytetään sanaa “Angst”, joudut käyttämään "Bookmarker's tags" -hakuvaihtoehtoa (Kirjanmerkin lisääjän avainsanat) kirjanmerkkien hakusivulla.

  Jos käytät avainsanoja omaan arvostelujärjestelmääsi tai esimerkiksi muistutuksia kommentoidaksesi kirjanmerkiksi merkattua teosta, voit edelleen suodattaa kirjanmerkkejä entiseen tapaan! Haussa tulevat näkymään myös Kirjanmerkin lisääjän avainsanat -valintaruudut ja automaattiset täydennyskentät kokoelmille ja avainsanoille kirjanmerkkisivuilla.

 • Kirjanmerkeistä hakeminen: Kirjanmerkeistä hakeminen on vielä mahdollista, mutta suorituskyvyn parantaminen on aiheuttanut haun jakautumisen kahteen osa-alueeseen: kirjanmerkin kohteena olevien teosten tietoihin perustuvaan hakuun (mm. teoksissa käytetyt avainsanat, otsikot, ja tiivistelmät) ja toisena kirjanmerkeistä itsestään löydettäviin tietoihin perustuvaan hakuun (mm. kirjanmerkin tekijän omat avainsanat ja muistiinpanot).

 

Esikatsaus uusista kirjanmerkkien suodattimista.

Yksityiskohtia uusista kirjanmerkkien suodattimista, joissa näkyy pois suljettavia avainsanoja sekä itse teosten avainsanoista että kirjanmerkkien avainsanoista. Lisätoimintoihin kuuluvat teosten ja kirjanmerkkien sisältämiin tietoihin liittyvät haut ja valintaruudut joiden kautta pystyy etsimään vain kirjanmerkin tekijän omia muistiinpanoja sisältäviä kirjanmerkkejä. Linkitettynä myös kokonainen kuvakaappaus (jossa kaikki avainsanojen suodattimet).

Käyttäjähaku

Voit nyt etsiä toisia käyttäjiä, jotka ovat julkaisseet teoksia suosikkifandomeissasi! \o/ Uusi "Fandom" (fandomi) osio People Search-haussamme (Käyttäjähaku) ehdottaa kanonisia avainsanoja kun alat kirjoittamaan kenttään, joten sinun ei tarvitse huolehtia fandomin nimen oikeinkirjoituksesta. Mitä enemmän fandomeja lisäät hakuun, sitä enemmän se rajoittaa tulosten määrää.

 

Esikatsaus uudesta käyttäjähaku-toiminnosta.

Uusi käyttäjahaku keskittyy fandomin nimellä hakemiseen. Nimimerkillä testy on 970 teosta and 66 kirjanmerkkiä, ja häneltä löytyy 1 teos sen fandomin nimellä, jota kyseisessä haussa etsitään. Hakukoneella voi myös etsiä teoksia käyttäjänimen tai profiilin perusteella.

 

Jos haluat nimimerkkisi erottuvan hakutuloksissa, voit seurata näitä nimimerkin muokkausohjeita lisätäksesi sivulle tietoja ja käyttäjäkuvan. (Voit myös lisätä linkkejä ja lisätietoa itsestäsi, fanitushistoriastasi, transformatiivisia teoksiasi koskevasta käytännöstä, tai sosiaalisen median tunnuksistasi käyttäjäprofiiliisi, kuten kerrotaan Profiili UKK:ssamme.)

Rajoitukset

Koska jopa huippuluokan hakukone kuten Elasticsearch ehdottaa lempeitä rajoja hakutulosten määrään (näyttämällä virheilmoituksen tietyn rajan jälkeen), voit kerralla selata vain 5,000 sivua mikä tarkoittaa sataa tuhatta teosta tai kirjanmerkkiä.

Pidäthän mielessäsi, että Work Search - toiminto antaa sinun muuttaa tulosten järjestystä. Joten mikäli haluat päästä käsiksi fandomin vanhimpiin teoksiin -- jotka eivät näkyisi ensimmäisessä 100,000 hakutuloksessa ainakaan ison fandomin kohdalla-- voit järjestellä tulokset teokset Date Updated in Ascending order-järjestyksessä (Päivityspäivän mukaan vanhimmasta uusimpaan) varmistaaksesi, että löydät etsimäsi! (Järjestääksesi suodatetun listan teoksista kirjoita sort:>posted "Search within results" (Etsi tuloksista) -kenttään.)

Kokeile näitä hakuvaihtoehtoja

Kun uusi hakutoiminto on saatu toimimaan kaikille, tässä muutama hakuehdotus kokeiltavaksi jotta uudet ominaisuudet tulevat tutuiksi:

 • Ikäluokitus: Saadaksesi näkyviin teokset jotka luokitellaan General Audiences (S)-luokkaan tai Teen and Up (K-12)-luokkaan, älä valitse mitään luokitusta -- sen sijaan valitse vaihtoehdot "Explicit" (K-18), "Mature" (K-15), ja "Not Rated" (Luokittelematon) poissuljettaviksi, ja kaikkien tulosten pitäisi olla turvallisia töissäkin katseltavaksi! (Voit muuttaa tämän asetuksen iltalukemisen osalta.)

 • Sanamäärä: Löytääksesi kaikki oikeat raapaleet haluamassasi fandomissa, kirjoita numero 100 sekä kohtiin "From" (Mistä) ja "To" (Mihin). (#DrabblePurist)

 • Crossoverit: Oletko iso kanonisten fikkien fani? Voit poistaa kaikki AU:t haustasi poislukemalla avainsanan "Alternate Universe" sekä crossoverit tai fuusiot valitsemalla kohdan "Exclude crossovers" (poissulje crossoverit).

 • Päivämäärä: Teetkö listaa vuoden 2017 parhaista podfikeistä? Käy ihmeessä katsomassa Podfikkiavainsanoja ja kirjoita 2017-01-01 ja 2017-12-31 valikkoihin "From" (Mistä) ja "To" (Minne) "Date Updated" (Viimeksi päivitetty) -kohtaan virkistääksesi muistiasi!

 • Teoksen tila: Oletko käynyt läpi kaikki valmiit teokset uudesta OTP-parituksesta? Skippasitko kaikki keskeneräiset teokset koska tarvitsit onnellisen lopun välittömästi? Etkö löydä luettavaa? Kääri sitten hihasi ja tutustu "Works in progress only" (Vain keskeneräiset teokset) -vaihtoehtoon antaaksesi niille uuden mahdollisuuden!