AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:19:56 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

Onze eerder aangekondigde upgrade van de zoekmachine zal niet alleen hoognodige stabiliteitsverbeteringen brengen, maar ook interessante wijzigingen aan hoe je kan zoeken, filteren en browsen naar werken en bladwijzers op het Archive of Our Own – AO3 (Ons Eigen Archief)! Deze veranderingen variëren van het gebruiksvriendelijker maken van de huidige functionaliteit tot het toevoegen van nieuwe opties en het compleet veranderen van bestaande features. We hopen dat je plezier beleeft aan deze verbeteringen in de manier waarop je nieuw lees-, kijk- en luistermateriaal vindt!

Werken zoeken en filteren

Jullie hebben ons de afgelopen jaren een hoop suggesties gestuurd hoe we het zoeken en filteren van werken kunnen aanpassen en, als mede-AO3-gebruikers, zijn we blij hier eindelijk een aantal van door te kunnen voeren!

 

Preview van de nieuwe werkfilters.

Detail van de nieuwe werkfilters, gefocust op het uitsluiten van tags, hoe crossovers worden behandeld, de status van een werk en het aantal woorden. De volledige screenshot (gelinkt) toont de hele lijst met tagtypes die geïncludeerd of geëxcludeerd kunnen worden en extra opties zoals datumbereik en de taal van het werk.

 

 • Uitsluitingsfilters: Nu kan je dingen uit de werken filteren, net zoals je ze in kan filteren: tik de namen in in het "Other tags to exclude" (Andere tags om uit te sluiten) veld of kies ze uit een lijst van de meest populaire tags. Dit zou wel eens onze meest gevraagde feature kunnen zijn en we denken dat onze oplossing herkenbaarheid, flexibiliteit en toegankelijkheid combineert. De nieuwe velden zijn op dit moment alleen in de filters beschikbaar, maar je kan de oude tag uitsluitingsmethode blijven gebruiken op de Work Search (Werken Zoeken) pagina -- we zullen die interface binnenkort updaten!

 • Crossovers: Je kan nu zoeken naar crossovers of ervoor kiezen om ze uit te sluiten. Crossovers worden hier gedefinieerd als werken met ten minste twee ongerelateerde fandomtags volgens de manier waarop tags beheerd worden.

 • Werkstatus: Voorheen kon je ervoor kiezen om enkel volledige werken te laten zien. Nu kun je ook specifiek zoeken naar werken die nog niet af zijn, als dat je ding is.

 • Datum Geüpdatet: Om je resultaten te beperken tot werken die gepost of geüpdatet zijn in een bepaalde tijdsperiode, hebben de filters nu een datumkiezer die je start- en einddatum voor je zoekopdracht laten kiezen.

 • Aantal Woorden: Als laatste hebben we een simpele manier toegevoegd om te zoeken naar werken binnen een bepaald bereik qua aantal woorden. \o/

Alles wat je selecteert in de filterbalk zal je resultaten verder specificeren (d.w.z. EN filteren) in tegenstelling tot meer werken includeren (d.w.z. OF filteren).

Bladwijzers zoeken en filteren

Met de oude code voor bladwijzers konden veranderingen in tagbeheer een zware belasting op de AO3-servers veroorzaken. Gelukkig zorgt Elasticsearch 6 voor een veel betere manier om onze meer dan 74 miljoen (!) bladwijzers te beheren, dus we hebben onze code uitgebreid aangepast. Behalve de toevoeging om bladwijzers schitterende nieuwe uitsluitingsfilters te geven hebben we ook wat veranderingen moeten maken qua zoeken, browsen en filteren van bladwijzers.

 

Preview van nieuwe bladwijzer weergave.

Een verkorte lijst van bladwijzers, allemaal van hetzelfde werk, onder de Veronica Mars tag. Het volledige screenshot (gelinkt) toont de vijf meest recente bladwijzers van het werk, met notities en tags van degene die de bladwijzer gemaakt heeft en een link om toegang te krijgen tot alle bladwijzers.

 

 • Vernieuwde bladwijzer-overzichten voor tags en verzamelingen: Nooit meer langs honderden bladwijzers voor hetzelfde populaire werk of serie scrollen als je door bladwijzers in een verzameling of tag zoekt -- elke bladwijzer zal nu maar een keer voorkomend in de lijst, met de details van de vijf meest recente bladwijzers hieronder. (Als er meer dan vijf bladwijzers zijn zal er een "All Bookmarks" (Alle Bladwijzers) link zijn, zodat je de rest kan vinden.) Gebruikersbladwijzer-pagina’s en Bladwijzer Zoeken resultaten zullen bladwijzers blijven weergeven op de manier dat ze dat altijd gedaan hebben.

 • Tags van gebruikers die een bladwijzer hebben gemaakt: Met de nieuwe code zal het gebruik van de "Angst" tag op een bladwijzer dit werk niet langer toevoegen aan de bladwijzerpagina voor "Angst" en ook zal het werk niet in de resultaten verschijnen als je een lijst van bladwijzers filtert op de Extra Tag "Angst." Als je nu alles wilt zien wat andere gebruikers die een bladwijzer voor dit werk hebben gemaakt hebben getagd met "Angst" zal je gebruik moeten maken van het "Bookmarker's tags" (Bladwijzermakerstags) veld op de Bladwijzer Zoeken pagina.

  Als je bladwijzertags gebruikt voor dingen als bijvoorbeeld als een persoonlijk scoresysteem of als herinnering om een opmerking achter te laten bij een werk, kan je nog steeds je bladwijzers filteren zoals voorheen! Er zullen ook "Bookmarker's tags" (Bladwijzermakerstags) checkboxen en auto-complete velden zijn op de bladwijzerpagina’s voor verzamelingen en tags.

 • Bladwijzers zoeken: Het is nog steeds mogelijk om bladwijzers te zoeken, maar onze prestatieverbeteringen hebben ons gedwongen de zoekopdracht in twee velden te splitsen: een voor informatie over werken met een bladwijzer (bijv. Tags, titels en samenvattingen) en een andere voor informatie over de bladwijzers zelf (bladwijzermakerstags en notities).

 

Preview van nieuwe bladwijzerfilters.

Detail van nieuwe bladwijzerfilters, met uitsluitingsopties voor tags op het werk en tags toegevoegd door de bladwijzermaker. Verder zijn er onder andere opties om zoekvelden toe te voegen voor werk- en bladwijzerinformatie en checkboxen om alleen naar recs of bladwijzers met opmerkingen te zoeken. Het volledige screenshot (dat alle filterbare tags toont) is gelinkt.

Mensen zoeken

Je kan nu op medegebruikers zoeken die werken hebben gemaakt in jouw favoriete fandoms! \o/ Het nieuwe "Fandom" veld in ons Mensen Zoeken formulier stelt canonical tags voor zodra je begint te typen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je de naam van je fandom precies goed invoert. Hoe meer fandoms je invoert hoe preciezer je resultaten zullen zijn.

 

Preview van de nieuwe optie om mensen te zoeken.

Het nieuwe Mensen Zoeken formulier, gefocust op een zoekopdracht per fandom. De pseud testy heeft 970 werken en 66 bladwijzers, waaronder 1 werk voor het fandom in kwestie. Verder kan er ook gezocht worden op gebruikersnaam of profielinhoud.

 

Om je pseud op te laten vallen in de zoekresultaten kan je deze instructies over pseuds aanpassen volgen om een kleine achtergrondtekst en gebruikersafbeelding toe te voegen. (Je kan ook links, informatie over jezelf en je fanse geschiedenis, transformatieve werken beleid of een sociale media aanwezigheid aan je account profiel toevoegen, zoals toegelicht in onze Profiel FAQ.)

Beperkingen

Omdat zelfs een technisch hoogstaande zoekmachine zoals Elasticsearch grenzen heeft aan het aantal zoekresultaten dat het weer kan geven (door een foutmelding te geven na een bepaald punt) kan je maar door 5000 pagina’s per keer kijken, wat 100.000 werken of bladwijzers betekent.

Let wel op dat het Werken Zoeken formulier je laat aanpassen hoe resultaten gesorteerd worden. Dus als je de oudste werken in een fandom wil vinden -- iets dat normaal niet in de eerste 100.000 resultaten in een groot fandom gevonden zou worden -- kan je sorteren op Date Updated in Ascending order (Datum Geüpdatet in Stijgende volgorde) om zeker te weten dat je de resultaten krijgt waar je naar op zoek bent! (Om een gefilterde lijst van werken te sorteren, gebruik sort:>posted in het veld “Search within results” (Zoeken binnen Resultaten).

Wat dingen om te proberen

Hier zijn wat suggesties om de nieuwe opties te leren kennen zodra de nieuwe zoekmachine voor iedereen beschikbaar is:

 • Classificatie: Voor een lijst van werken geclassificeerd als General Audiences (Algemeen Publiek) of Teen and Up (Tiener en Ouder) kies je niet een classificatie om toe te staan -- in plaats hiervan vink je "Explicit" (Expliciet), "Mature" (Volwassen) en "Not Rated" (Niet Geclassificeerd) aan om uit te sluiten en al je resultaten zouden veilig moeten zijn voor op het werk! (Je kan dit terugdraaien voor je leesvoer in bed.)

 • Woordentelling: Om alle echte drabbles in het fandom van je keuze te vinden voer je 100 in in zowel de "From" (Vanaf) en "To" (Tot) velden. (#DrabblePurist)

 • Crossovers: Ben je een grote fan van canon-verse fic? Je kan alle AUs wegvagen door de "Alternate Universe" tag uit te sluiten en crossovers of fusies door de "Exclude crossovers" (Crossovers uitsluiten) optie.

 • Datum: Aan het werk aan je lijst van favoriete podfics van 2017? Ga naar de Podfic tag en vul 2017-01-01 en 2017-12-31 in de "From" en "To" velden onder "Date Updated" (Datum Geüpdatet) om je geheugen te verfrissen!

 • Status: Heb je alle volledige werken voor je schitterende nieuwe OTP verslonden? Heb je de nog lopende werken overgeslagen omdat je nu een happy einde nodig had? Niks meer te lezen? Ga er lekker voor zitten en vink "Works in progress only" (Alleen lopende werken) aan om ook deze werken eens beter te kijken!