AO3 News

Post Header

Published:
2018-06-06 12:19:44 -0400
Original:
Upcoming changes to the search & filter functionality
Tags:

L’actualització del nostre cercador anunciada anteriorment no només proporcionarà algunes millores d’estabilitat molt necessàries, sinó que també portarà canvis interessants a la manera com cerques, filtres i explores obres i marcadors a l’Archive of Our Own – AO3 (Un Arxiu Propi)! Aquests canvis oscil·len des de fer que la funcionalitat actual sigui més fàcil d’usar a afegir noves opcions i renovar característiques que ja existeixen. Esperem que gaudeixis aquestes millores a la manera de trobar noves coses per llegir, mirar o escoltar!

Cercar obres i filtrar

Al llarg dels anys, ens heu enviat un munt de suggeriments per millorar la cerca d’obres i els filtres, i com a companys/es usuaris/es de l’AO3, ens complau implementar-ne finalment alguns!

 

Previsualització dels nous filtres d’obres.

Detall dels nous filtres d’obres, centrats en l’exclusió d’etiquetes, maneig de crossovers, estat de finalització i nombre de paraules. La captura de pantalla sencera (enllaçada) mostra la llista completa del tipus d’etiquetes per incloure o excloure, i opcions addicionals com l’interval de dates i l’idioma de l’obra.

 

 • Filtres d’exclusió: Ara pots deixar certes coses fora dels llistats d’obres de la mateixa manera que filtres coses dins d’aquests: només cal introduir els seus noms al camp “Other tags to exclude” (Altres etiquetes per excloure) o triar-los d’una llista amb les etiquetes més populars. Aquesta deu haver estat la funció més sol·licitada, i pensem que la nostra solució combina la familiaritat, la flexibilitat i l’accessibilitat. Els nous camps només estan disponibles als filtres, però pots seguir utilitzant l’antic mètode d’exclusió d’etiquetes a la pàgina de Work Search (Cerca d’obres) – actualitzarem aquesta interfície aviat!

 • Crossovers: Ara pots cercar crossovers, o escollir excloure'ls. Aquí definim crossovers com a obres amb almenys dues etiquetes de fàndom sense relació, segons es determina per com les etiquetes s’organitzin.

 • Estat de l’obra: Prèviament, podies escollir mostrar només les obres completes. Ara també pots cercar específicament obres en procés, si així ho vols.

 • Data d’actualització: Per limitar els resultats de les obres publicades o actualitzades en un període de temps determinat, ara els filtres inclouen un selector de data per ajudar-te a escollir dates d’inici i de final per a la teva consulta.

 • Nombre de paraules: Per últim, hem afegit una manera fàcil per cercar obres en un interval particular de nombre de paraules. \o/

Tot el que seleccionis a la barra lateral de filtració continuarà reduint el teu grup de resultats (és a dir, filtració I), en lloc d’incloure més obres que puguin tenir una o més de les teves etiquetes seleccionades (és a dir, filtració O).

Cerca i filtració de marcadors

Amb el codi antic de marcadors, organitzar canvis a etiquetes grans podia saturar els servidors de l’AO3. Afortunadament, Elasticsearch 6 proporciona una manera molt millor per gestionar els nostres més de 74 milions (!) de marcadors, així que hem reescrit el codi. Malgrat això, a més de donar als marcadors uns esplèndids nous filtres d’exclusió, hem hagut de fer alguns canvis a la cerca, exploració i filtració de marcadors.

 

Previsualització de les noves llistes de marcadors.

Una llista de marcadors truncada, tots de la mateixa obra, enumerats sota l’etiqueta de Veronica Mars. La captura de pantalla completa (enllaçada) mostra els cinc marcadors més recents de l’obra, amb els comentaris i etiquetes de qui ho ha marcat, i un enllaç per accedir a tots els marcadors.

 

 • Llistes de marcadors redissenyades per etiquetes i col·leccions: S’ha acabat desplaçar-se per centenars de marcadors de la mateixa obra o sèrie quan estiguis explorant marcadors en una col·lecció o etiqueta – ara cada element marcat només serà enumerat una vegada, amb els detalls dels seus cinc marcadors més recents a sota. (Si un element té més de cinc marcadors, hi haurà un enllaç per “All Bookmarks” (Tots els marcadors) per tal que puguis veure la resta). Els resultats de les pàgines dels marcadors dels usuaris/es i de la Cerca de marcadors continuaran enumerant marcadors com sempre ho han fet.

 • Etiquetes de qui ho ha marcat: Amb el codi nou, utilitzar l’etiqueta d’“Angst” (Angoixa) amb un marcador ja no afegirà aquest element a la pàgina de marcadors d’“Angst”, ni tampoc s’inclourà als resultats quan es filtri una llista de marcadors per l’Etiqueta Addicional “Angst”. Ara, si vols veure tots els que s’han marcat amb “Angst”, hauràs d’utilitzar el camp “Bookmarker’s Tags” (Etiquetes de qui ho marca) a la pàgina de Bookmark Search.

  Si fas servir les etiquetes per un sistema de qualificació personal o recordatoris per comentar una obra marcada, per exemple, encara pots filtrar els teus marcadors com fins ara! Hi haurà també caselles de "Bookmarker's tags" i camps amb autocompletador a les pàgines de marcadors per col·leccions i etiquetes.

 • Cercar marcadors: Tot i que encara és possible cercar marcadors, les millores de rendiment que hem fet ens requerien dividir la cerca en dos camps: un per informació d’elements marcats (per exemple: etiquetes de l’obra, títols i resums) i un altre per informació dels marcadors en si (per exemple, els comentaris i etiquetes de qui ho ha marcat).

 

Previsualització dels nous filtres de marcadors.

Detall dels nous filtres de marcadors, que mostren opcions d’exclusió per etiquetes a les obres i etiquetes afegides per qui ho ha marcat. Altres opcions inclouen camps de cerca per informació de l’obra i del marcador, i caselles per cercar només recomanacions o marcadors amb comentaris. La captura de pantalla completa (que mostra totes les etiquetes que es poden filtrar) està enllaçada.

Cerca de persones

Ara pots cercar altres usuaris/es que han creat obres als teus fàndoms preferits! \o/ El nou camp “Fandom” (Fàndom) al nostre formulari de Cerca de persones suggereix etiquetes canòniques quan comences a escriure, així que no t’has de preocupar per posar el nom del teu fàndom correctament. Com més fàndoms posis, més podràs reduir el grup de resultats.

 

Previsualització de la nova cerca de persones.

El nou formulari de Cerca de persones, centrat en la cerca per fàndom. El pseudònim testy té 970 obres i 66 marcadors, inclosa 1 obra pel fàndom en qüestió. A més a més, també pots cercar per nom d’usuari o contingut del perfil.

 

Per fer que el teu pseudònim destaqui als resultats d’una cerca, pots seguir aquestes instruccions per editar pseudònims per afegir una petita nota i una foto d’usuari/a. (També pots afegir enllaços i informació sobre tu, la teva història al fàndom, la teva política d’obres transformatives o presència a les xarxes socials al teu perfil, tal com s’explica a les nostres preguntes freqüents de Perfils.)

Limitacions

Ja que fins i tot un cercador d’última generació com Elasticsearch suggereix uns límits suaus pel nombre de resultats de la cerca que es mostren (mostrant un error després de cert punt), només podràs filtrar 5.000 pàgines cada vegada, que són 100.000 obres o marcadors.

Tingues en compte, malgrat això, que el formulari de Cerca d’obres et permet canviar com s’ordenen els resultats. Així que si vols accedir les obres més antigues d’un fàndom – quelcom que no es mostraria dins dels primers 100.000 resultats en un fàndom gran – pots ordenar per Date Updated in Ascending order (Data d’actualització en ordre ascendent) per assegurar-te que obtens els resultats que busques! Per ordenar una llista d’obres filtrada, utilitza sort:>posted al camp “Search within results”.

Algunes coses a intentar

Un cop la nova cerca sigui activada per a tothom, aquí hi ha alguns suggeriments per començar a conèixer les noves opcions:

 • Classificació: Per una llista d’obres classificades per General Audiences (Apta per a tots els públics) o Teen and Up (Juvenil i Adult), no seleccionis cap classificació a incloure – en canvi selecciona “Explicit” (Explícit), “Mature” (Madur) i “Not Rated” (Sense classificar) per ser exclosos, i tots els teus resultats haurien de ser adequats per visitar en públic! (Pots fer-ho a la inversa per la teva lectura d’abans d’anar a dormir).

 • Nombre de paraules: Per obtenir tots els drabbles pròpiament dits del fàndom escollit, introdueix 100 a ambdós camps “From” (des de) i “To” (fins a). (#DrabblePurist [Purista dels drabbles])

 • Crossovers: Ets un/a gran fan de fanfics dins l’univers canònic? Pots eliminar tots els AUs excloent l’etiqueta “Alternate Universe”, i crossovers o fusions seleccionant l’opció “Exclude crossovers” (Excloure crossovers).

 • Data: Estàs fent la teva llista de podfics preferits del 2017? Vés a l’etiqueta de Podfic i posa 2017-01-01 i 2017-12-31 als camps de "From" i "To" sota "Date Updated" (Data d’actualització), per refrescar la teva memòria!

 • Estat: Has consumit totes les obres completes de la teva nova OTP? Has saltat les obres en procés, perquè necessitaves un final feliç ara? No queda res per llegir? Bé doncs, prepara’t i selecciona la casella “Only incomplete works” (Només obres incompletes) per donar-hi un segon cop d’ull!